Rytmisk åndedrætsøvelse 3
Lugtesansen
Alle vore sygdomme kan spores til en u-udviklet tilstand af hjernens evne til at opfatte.
Vi finder, at mest af alt mangler vi koncentrations-evne. I åndedræts-studiet er det målet at lære at ’mestre’ os selv, hvor svage vi end måtte synes at være. Vi lærer at koncentrere os på den opgave vi har foran os. Når vi læser bør hele vores sind være koncentreret på det, vi arbejder med. Vi skal ikke blot læse, men
også reflektere, forstå. Tænk ikke blot på, hvad der er muligt for dig at gøre, men også på hvad der er mest udførligt, mest praktisk.
Med koncentration mener vi ikke meditation. Vi ønsker ikke at mediterer på et særligt emne, da dette kun er en enkelt del af vores natur. Koncentration derimod er det, som inddrager alt, der har med vores umiddelbare lykke at gøre. Vi har brug for sindets koncentration, men kan klare os uden meditation, hvis det skal være. De 3 første rytmiske åndedrætsøvelser er særligt koncentrationsøvelser, den 4. og 5. mere er viljesstyrkende-øvelser.
Den 3. øvelse gavner også lugtesansen.
Udførelse af øvelse nr. 3:
Indtag samme position som i øvelse nr. 1.
Vær opmærksom på at du indtager en fast holdning og at der er afstand mellem over- og undermunds tænder, at tungen hviler afspændt i undermunden. Ikke specielt fordi tungen har brug for hvile, men for at den luft du inhalerer lettere kan passere gennem luftrøret.
Placer et fokuspunkt, f.eks. en 50 øre, på gulvet foran dig.
Hvil dit blik på dette punkt, ikke for at koncentrere dig på det, men for at bruge det til at holde øjnene og blikket helt i ro.
Du holder blikket roligt fæstet til dette punkt, taber det ikke af syne uanset kroppens position gennem hele øvelsen.
Vær opmærksom på, at hænderne hviler blødt på lårene, intet pres. Rygsøjlen er rank.
Tag nu de indledende åndedrætsbevægelser med hurtige ind og udåndinger (staccato åndedræt fra mellemgulv) mindst 4 gange og tøm så lungerne helt, så meget du kan uden anstrengelse, da anstrengelse altid fører til nederlag.
Indånd nu dybt og helt, og samtidig med, at du mentalt gentager sætningen ”ÅNDE er liv” i 7 sekunder, bøjer du overkroppen forover fra hofterne, dvs. med hel rank ryg og lige nakke.
Du holder blikket hvilende på fokuspunktet på gulvet foran dig, hovedet og nakken holdes helt i ro mens overkroppen langsomt bevæger sig. Husk at dette er en HOFTE bevægelse og øvelsen vil hjælpe til at reducere hoftebredden/størrelsen og udvide mellemgulvet.
Så snart du har udført indåndingen samtidig med foroverbøjelsen, standser du din vejrtrækning og holder vejret mens du forbliver i den foroverbøjede position, og gentager nu mentalt sætningen ”Ånde ER liv ”, her med betoningen på ”er”. Sig sætningen nogle gange, blot i lidt hastigere tempo end før for at udfylde et tidsrum på 3-4 sekunder.
Ånd nu ud mens du gentager sætningen ” Ånde er LIV” og samtidig roligt hæver overkroppen op til dens udgangsposition på 7 sekunder.
Denne øvelse udføres 3-4 gange i træk med ryggen mod lyset.
Fremadbøjning på indånding varer 7 sekunder.
Pause i fremadbøjet stilling varer 3-4 sekunder med tilbageholdt åndedræt.
Hævelse af overkroppen tilbage til udgangspositionen på en udånding varer 7 sekunder.
Det eventuelle overskud af elektrisk kraft, der dannes gennem vejtrækningsaktiviteten, lagres i milten for eventuelle fremtidige nødsituationer med behov for ekstra elektrisk kraft.