Råd og Vink – 2015 februar
I februar begynder forberedelserne til foråret. Det betyder, at naturen gør sig klar til foråret med en periode med udskillelse. Det er altså tid til forårsrengøring. Naturen bruger uvejr af al slags som sin metode til denne renselsesproces. Tiden nu, er lidt som en pubertet, hvor der er mange besværligheder, inden et ungt menneske står som fuld udviklet og forandret. Hvis vi følger naturen, har vi alle mulighed for fornyelse og opblomstring i forårstiden. Vinterens tid, hvor vi har nydt de mere fyldige retter fra “forrådskammeret”, er forbi og afløses af en forvandlingens tid. Februar er altså tiden, hvor vi kan forberede mulighederne for de finere forårskræfter, ved at ruske kroppen op med en forårsrengøring.
Det er ikke anerkendt i nutidens lægevidenskab, at man kan gøre noget sundhedsmæssigt for sin krop til at øge udskillesen af ikke ønskede stoffer i kroppen. Man ved dog, at visse lægemidler kan nedsætte fedtaflejringer i blodkarrene. Så ideen at kroppen kan gøres sundere ved en udrensning, burde egentlig ikke være så utænkeligt. Under alle omstændigheder, er det en af grundstenene i Mazdaznan. Sundhed er ikke kun et spørgsmål om opbygning, det er i allerhøjeste grad også et spørgsmål om udskillelse.
Det universelle udskillelsesmiddel er åndedrættet. Det er særligt udåndingen, vi i den forbindelse bør arbejde med. Der er forskellige udåndingsøvelser i forbindelse med kropsøvelser. Det er en god ide at lave et øvelsesprogram morgen og aften. Efter morgenøvelserne er det i denne tid godt med bitre urter som salvie, timian eller merian. Det kan laves til te eller spises langsomt tørt, blandes godt med spyt og efterfølgende drikke en kop varmt vand.
Huden er også et udskillelsesorgan og har nu brug for ekstra pleje. Det vil sige hyppige korte bade efterfulgt af, at man smører og gnider huden grundigt med forskellige lækre olier.
PÅ grund af den meget store aktivitet i naturen er det sværere at holde cirkulationen oppe i kroppen. Her hjælper det at spise mere flydende og grødagtig mad frem for fast føde. Maden bør være udskillende. Brug alle årstidens grøntsager. Som råkost, krydres grøntsagerne med aromatiske frø, som kommen, dild, anis eller sellerifrø. Ved tilberedt mad er det nyttigt at krydre med persille, timian eller merian.
Bælgfrugter er sunde nu, i små mængder, gerne tilberedt med olie. De tørrede bælgfrugter skal først stå i blød, fra 12 til 36 timer, men husk at skifte vandet ind imellem. Ved kogning kan der bruges lauerbærblade og hele nelliker til bælgfrugterne.
Stimulanser passer ikke så godt til det at sætte kroppen i gang med at udskille. De slimede teer som hørfrøte, elmebarkte og te af islansk mos er derimod gode.
Fed mad gavner os heller ikke i øjeblikket. Mælkeprodukter, fraset syrnede produkter har tendens til at danne slim og gøre os modtagelige overfor infektionssygdomme. Det gælder også æg. Hvis æggene er friske går det dog bedre.
Citroner er et af de bedste udskillelsesmidler på denne årstid. De bør eftermodnes ved at de bages let i ovnen ved ca 100 grader til de er bløde. Rul dem herefter til de er bløde og pres herefter saften ud. Hvis du vil gøre noget godt for lever, hjerterytme og fordøjelse så lav en citronkur. Tag tre citroner og en lille teske salt, ryst det godt sammen til det skummer og spis en lille skefuld hver halve time.
Grapefrugten er også meget god nu og saften af tre grapefrugter virker mod forkølelse. Grapefrugt og grapefrugtsaft kan tilsættes lidt fløde.
Især hvis man ikke føler sig helt rask, er det bedst slet ingenting at spise. Samtidigt bør man holde sig fysisk igang. Eventuelt kan man også tage et hurtigt varmt bad om aftenen med en lille skefuld eucalyptusolie i vandet, bruge rigeligt sæbe, tørre sig hurtigt, smutte under dynen, drikke bagt citronsaft med lidt salt eller hyldeblomstte eller fennikelte. Har man ikke et badekar, er et varmt fodbad et godt alternativ.
Ingen vil fortryde, hvis de for alvor overholder fastetiden. Om ikke for andet, så for at opnå en bedre fordøjelse og evne til at omsætte sin mad. Man kan faste to dage om ugen, to nætter og den mellemliggende dag, hvis en længerevarende faste ikke er til at gennemføre.
På denne årstid er det godt ofte at spise hvidløg. Det er nok med små mængder af gangen. Så generer vi heller ikke vores medmennesker så meget. Selv om mange er imod løg og hvidløg, så er og bliver de begge et meget kraftigt desinfektionsmiddel, som øger modstandskraften og forebygger forkølelse. Rå løg kan skæres i skiver, lægges i olie en halv times tid, eller længere, fiskes op og dryppes med citronsaft, eventuelt lidt hakket persille og for eksempel spises på et stykke ristet brød, knækbrød eller lignende. Løg kan også bages eller langsomt dampes i rigeligt olie. Inden de er helt møre, kan de tilsættes skiver af æbler, et par nelliker og nogle rosiner. Dampede løg med flødesauce virker også fornyende på kroppen.
Piniekerner og mandler passer godt til årstiden.
Så rå, revne eller bagte rodgrøntsager, kålsalater, kartoffelfrikadeller, bælgfrugter,løg og lette brødsorter er godt at sætte på menukortet lige nu. Tungt brød lavet med hævemidler er bedre at gemme til næste efterår.